3 belangrijke IT trends voor 2016

3 belangrijke IT trends voor 2016

dec 28, 2015 in ERP, Startup, Tips & tricks

Drie belangrijke IT trends voor 2016

Het nieuwe jaar staat voor de deur en het leek voor ons dan ook een goed moment om een forecast voor 2016 op te stellen. Waarin wij drie belangrijke trends voor het MKB uiteenzetten.

1. Definitieve doorbraak Internet of Things

Met de ontwikkeling van steeds goedkopere en zuinigere sensoren, die bijvoorbeeld door middel van LoRa met het internet verbonden kunnen worden, lijkt 2016 definitief het jaar te worden waarin het internet of things zijn intrede in de tuin, de stad en het land gaat doen. In de nederlandse randstad wordt al druk geexperimenteerd met diverse toepassingen. Voorbeelden hiervan varieren van een netwerk van luchtkwaliteitsensoren tot toepassingen om verloren huisdieren terug te vinden. Ook wordt de dekkingsgraag van het netwerk stelselmatig vergroot. Tijd om nieuwe toepassingen te gaan bedekenken dus!

2. Toename van publieke API's in het zakendoen

In het afgelopen jaar hebben we bij de aanvragen van onze klanten al vast kunnen stellen dat er een toename is in de vraag naar solide API's van ERP systemen. Met de verdere integratie van de bedrijfsvoering en het geautomatiseerde zaken doen zal dit in het aankomende jaar verder toenemen. We verwachten dat deze trend zich naar het MKB door zal zetten. Dit is in het bijzonder in ons belang aangezien we onszelf beschouwen als specialisten als het gaat om het aanbieden van solide API's voor ons geintegreerde CRM/ERP product ERATI. Voor veel bedrijven wordt de zogenaamde API-economie als reden gezien om van legacy systeen af te migreren. Daarnaast verwachten we dat het internet of things ook gaat bijdragen aan een groter netwerk van publieke API's. Dit alles maakt dat er steeds grotere hoeveelheden data beschikbaar komen voor publieke en private organisaties. Hetgeen goed aansluit bij de laatste trend:

3. Big Data & Machine learning

Het gebruiken van verzamelde data om systemen intelligenter te maken zal in 2016 een verdere vlucht gaan nemen. Het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden data hangt daar sterk mee samen. In beperkte mate zal dat doorwerken op de CRM zijde van de bedrijfsvoering, meer API's en verbeterde digitale informatiestromen kunnen voorzien in een kwalitatief hoogwaardig profiel van de klant. Hierin cumuleren de twee eerder genoemde punten, het internet of things & publieke api's, dus.

In het algemeen kunnen we zeggen dat het voor ieder bedrijf een must wordt om de IT goed op orde te hebben. Succesvol concureren zal meer en meer samenhangen met een competitive advantage door middel van de juiste informatie op het juiste moment bij het juiste individu. Met andere woorden de bedrijfsinformatie moet goed aan alle actoren ontsloten worden.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Daniel Fortuyn en Eelke Van den Bos, eigenaren van Van den Bos & Fortuyn (VDBF). VDBF is gespecialiseerd in het doorlichten, adviseren en begeleiden van kleine en middelgrote organisaties op het gebied van IT. Daarbij wordt in het bijzonder gebruik gemaakt van de containerapplicatie Erati waarin alle bedrijfsprocessen centraal onder te brengen zijn.