VDBF start met LoRaLeiden

VDBF start met LoRaLeiden

dec 21, 2015 in Startup, Tips & tricks

Van den Bos & Fortuyn is opzoek naar partners in Leiden om in navolging van Amsterdam en Den Haag, een gratis LoRa netwerk voor onze stad op te zetten. LoRa is een draadloze technologie om kleine hoeveelheden data te versturen. Het lijkt een beetje op WiFi. Het bereik is echter aanzienlijk groter dan WiFi door wat doorvoersnelheid in te leveren.

Het grote bereik maakt tal van kleine diensten mogelijk. Het is met name geschikt voor een netwerk van sensoren die kleine hoeveelheden data verzenden. Daarbij kan men denken aan bijvoorbeeld het monitoren van de luchtkwaliteit of de locatie van objecten bepalen. Op die manier is het terugvinden van je fiets aanzienlijk eenvoudiger. Ook kunnen sensoren in afvalbakken worden geplaatst zodat er automatisch een seintje aan de gemeente wordt gegeven wanneer ze vol zijn. En wat te denken van zinkende bootjes in grachten? Met een eenvoudige sensor stellen ze hun eigenaar met gemak op de hoogte van het water dat ze opvangen gedurende een hevige regenbui.

Het houdt natuurlijk niet op bij de genoemde toepassingen. Volgens onderzoek neemt het “Internet der Dingen” (internet of things) een ware vlucht in de aankomende jaren en zal daarmee het aantal mogelijke toepassingen voor Leiden doen exploderen. Daarom wil Van den Bos & Fortuyn deze technologie naar onze stad brengen. Dit kunnen we echter niet alleen en daarom zoeken we ondernemers en maatschappelijke organisaties om dit initiatief van de grond te krijgen.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Daniel Fortuyn en Eelke Van den Bos, eigenaren van Van den Bos & Fortuyn (VDBF). VDBF is gespecialiseerd in het doorlichten, adviseren en begeleiden van kleine en middelgrote organisaties op het gebied van IT. Daarbij wordt in het bijzonder gebruik gemaakt van de containerapplicatie Erati waarin alle bedrijfsprocessen centraal onder te brengen zijn.